Taktika

Postavljanje u odnosu na loptu

taktika1Dok je lopta u posjedu protivničkih igrača u zelenoj zoni (1) vratar bi trebao koristiti prostor peterca. U  zoni 25-30 metara od gola, gdje vrlo lako može doći do ugrožavanja vrata , vratar treba biti maksimalno koncentriran na igru. Kada se lopta nalazi u crvenoj (2) zoni vratar bi trebao koristiti prostor između 5-11 metara.

Kada se lopta nalazi u plavoj (3) zoni vratar bi trebao koristiti prostor od 11 metara,a ovisno o položaju lopte i izaći iz 16 metara kako bi intervenirao na sve dane u prostor iza svojih braniča.

Ovo je grubo raščlanjivanje postavljanja vratara, a ono se mijenja ovisno o vratarevoj eksplozivnosti,visini,čitanju igre ,samopouzdanju…
Kako večina trenera ima problema sa nižim vratarima u mlađim dobnim kategorijama (mlađi pioniri) trebaju inzistirati da njihovi vratari izlaze sa gola u okvirima ovog shematskog prikaza, pa i pod cijenu pogreške upravo zbog potrebe da se vrataru izgradi samopouzdanje i osjećaj za igru. Kod kretanja lopte u zelenoj zoni (zona udarca) treba objasniti vrataru da se zadržava na gol crti (govorim isključivo o nižim vratarima) jer će na taj način uvelike umanjiti mogućnost da ga lopta preleti jer prilikom skoka između njegovih prstiju i vratnice nema dovoljno prostora za prolaz lopte. Sa nižim vratarima treba biti strpjiv, poučiti ih kako da si pomognu prilikom utakmice,a sa njima tijekom treninga raditi i određene vježbe koje bi poboljšale njihovu skočnost.

 

Postavljanje kod slobodnog udarca i postavljanje živog zida

zz1Kod slobodnog udarca za protivničku ekipu najveća je enigma za vratare početnike na koji način da postave živi zid pa evo nekoliko pravila:
–    Broj igrača u zidu ovisi  o udaljenosti lopte od gola i očekujemo li  izravan udarac na gol ili ubačaj u šesnaest metara
–    Ako povučemo pravocrtnu liniju od sredine gola prema centru igrališta,živi zid postavljamo tako da brani stranu gola u kojoj se nalazi lopta
–    Ako se lopta nalazi na sredini gola vratar postavlja zid tako da on brani njegovu jaču stranu,ili da brani stranu koja ne odgovara protivničkom igraču
zz2 –    Zid se postavlja tako da je najviši igrač prvi u zidu(broj 1) i od njega ostali igrači pokrivaju gol
–    Zid se namješta  tako da ako povučemo crtu od stative do lopte, prvi igrač prelazi stativu sa najmanje pola svoje širine pa sve do cijele širine tijela
–    Vratar se treba zadržati u svojem kutu sve do udarca,svako „čitanje“ i kretanje iza zida trenutak prije udarca može dovesti do spektakularne obrane,ali i do primanja gola u svoj kut za koji je vratar izravni krivac
–    Svaki put kada postavi zid vratar u konačnici mora vidjeti loptu,tako da je u većini slučajeva bolje staviti jednog igrača manje u zid,ali da vidimo cijelo vrijeme loptu i što se događa prilikom izvođenja slobodnog udarca

 

Postavljanje kod kornera

pkorneriKod kornera vratar bi trebao stajati 0,5-1 metar preko sredine  gola u osnovnom vratrskom stavu,ali dijagonalno okrenut prema izvođaću kornera.
Igrač na prvoj  stativi (2) je obavezan,određuje ga pretežno trener ekipe,a nije bitna njegova visina koliko osjećaj za loptu .
Igrač na visini peterca (3) je potreban kako bi reagirao na najopasnije lopte prije nego što uđu u pet metara. On može biti raspoređen i više prema naprijed,ali nikako dalje od visine stative. Trebao
Igrač na drugoj stativi (4) postavlja se rijetko,a pretežno onda kada je protivnička ekipa izuzetno opasna u prekidima ili onda kada se pod svaku cijenu moramo obraniti (kraj poluvremena ili utakmice).
Ako se korner brani na ovaj način crvena zona trebala bi biti zona obrane igrača 2 i 3, dok vratar pokriva zelenu zonu.
Dok se lopta ne izbaci u polje igrači 2 i 4 ostaju u svojim stranama gola kako bi mogli pomoći vrataru da obrani gol.
Vratreva pozicija po dubini u pet metara ovisit će o tome sa kojom nogom igrač izvodi korner. U ovom prikazu ukoiko igrač izvodi korner desnom nogom, vratareva pozicija možebiti na 3-4 metra od gol inije, u polju . Ukoliko je igrač ljevak, vratar se postavlja do 1 metar u polju.

 

Priprema za intervenciju i skraćivanje kuta

skracivanjek1U odnosu na loptu vratar se postavlja tako da prati zamišljenu liniju od sredine gola prema lopti. Na toj se liniji postavlja ,a izlaskom sa vrata prilikom udarca protivničkog igrača „krati kut“ odnosno svojim rasponom ruku pokriva veću širinu gola od one koju bi pokrivaoda je ostao na gol crti.

Izlazak sa gola radi sa sitnim kratkim koracima,procjenjujući namjeru protivničkog igrača,a u trenutku zamaha protivnikog igrača prije udarca, vratar se postavlja laganim poskokom u osnovni vratrski stav te na taj način povećava brzinu svoje reakcije sistemom opruge.
Vratar treba težiti tome da ostane što dulje na nogama,što nije jednostavno jer su igrači ponekad veoma uvjerljivi u svojim lažnim kretanjima.
Mirnoća je ovdje presudan faktor.

 

Izlazak 1 na 1

1na1mnKljučna stvar kod izlaska 1 na 1 sa igračem je tajming  izlaska. Prilikom obrane ovakvih situacija vidi se razlika u kvalitetama vratara,njihovoj psiho-fizičkoj pripremi  kao i respekt koji pojedini vrhunski svjetski vratari imaju od protivnikih igrača.

Gledajući sa strane škole nogometa, trenutak kada bi vratar mogao doći u prednost prilikom ovakvih intervencija je taj kada igrač prilikom vođenja lopte prema vratru gurne loptu prema naprijed. Tada vratar treba biti odlučan,što bolje procijeniti putanju lopte i eksplozivno krenuti na igrača. Taj trenutak kada je lopta u nekavom međuprostoru između igrača i vratara, je pogodan za ostvarvanje bolje situacije za vratara, a iako je igrač vjerojatno i bliže lopti ,uz sav trud koji ulaže u  vođenje lopte,stres jer je u izglednoj situaciji za postizanje gola, vratar mu svojim manevrom otežava donošenje odluka i stavlja ga u položaj kada se  mogućnost pogrešakae višestruko povećava.

Ako je igrač ipak stigao prije do lopte vratar se ukopava u mjestu ,spuštajući se što niže rukama,blago raširenih od tijela, prema tlu  i čeka reakciju igrača. Ključno je što duže ostati na obje noge kako bi i intervencija bila kvalitetnija, jer sav je pritisak na igraču dok vratar u takvu intervenciju ulazi rasterećen od mogućnosti pogreške.