Psihologija

Moj osvrt

Pozicija vratara u nogometu je psihološki gledano,vjerojatno jedna od najzahtjevnijih i najstresnijih iz razloga što su pogreške odmah vidljive ,a  u velikoj većini slučajeva i konačne. Tako dolazimo do situacije da vratar gubi samopouzdanje i ponavlja pogreške, a ukoliko nema podršku suigrača i trenera upada u stanje iz kojega teško nalazi izlaz, jer samopouzdanje je ključ vratareva uspjeha.  Stara je priča da vratari moraju biti pomalo ludi da stanu na gol, ali u današnjem nogometu to su sigurno jedni od najspremnijih igrača na terenu, koji moraju dobro predviđati situacije, donositi odluke u djeliću sekunde, te svojom sigurnošću činiti svoju ekipu odvažnijom u određenim situacijama. Nema previše filozofiranja o tome tko može postati vratar. Svi igrači počevši sa školom nogometa mogu probati stati na vrata, a treneri bi svakome tko to poželi trebali to i omogućiti poštujući određena pravila :

  • Pojedini treneri (naročito u mlađim dobnim kategorijama) postavljaju na vrata najviše igrače, a da to oni u stvari niti ne žele. Zaboravljaju činjenicu da djeca dolaze na sportske terene prvenstveno radi igre i natjecanja, a uvjeravanja da je mjesto vratara kao stvoreno za njega jer je visok s vremenom prerasta u nezadovoljstvo  .Visina pri takvim odlukama uopće ne bi trebala biti bitna, već želja da se stane na  vrata,a tijekom vremena prepoznati će se mogući potencijal za to mjesto u ekipi.
  • Viđao sam na žalost previše trenera koji odluku mladog vratara da izađe izvan vrata kako bi reagirao na loptu ubačenu u šesnaest metara ,pri čemu je krivo procijenio let lopte prate povicima sa klupe   …“ ´ di ćeš…?, Što izvodiš…? „ i sl. Tko god misli da može proizvesti vratara koji neće raditi početničke pogreške ,griješi, a smisao svega je da je upravo najteže mladom vrataru ,ohrabriti se da napusti sigurnost svojih vrata i riskira pogrešku koja njegovu ekipu može koštati primljenog gola.
    Takve su pogreške normalne,a vratara treba ohrabriti u takvim pokušajima,objasniti mu u čemu je pogriješio,na što treba pripaziti jer on preko te pogreške treba što bezbolnije prijeći kako bi već u slijedećem napadu bio spreman ponovno reagirati. Takav način razmišljanja će se svakom treneru vratiti na najbolji mogući način, jer vratar se ne postaje preko noći kupnjom najskupljih i najblještavijih rukavica.
  • Vratara treba pohvaliti i kada nije konkretno obranio neku tešku loptu, već i kada dobro rasporedi svoju obranu, dirigira njome, te predvidi kretanje lopte ili protivničkog igrača. To su sve pokazatelji koji treneru mogu poslužiti kako bi zaključio da li je upravo taj igrač materijal za vratara.
  • Ako vratar učestalo griješi na utakmici, lopte prolaze kroz njega i sl……što da vam kažem, istrpite to , to vam je posao?!…Zamijenite ga na poluvremenu, recite mu da će biti bolje, kako nije njegov dan . Vjerujte, svaki vratar zna kada je branio loše i to mu pada puno teže nego vama, ali ono na čemu svaki trener treba ustrajati je da od vratara zahtjeva trud i zalaganje na svakom treningu i utakmici, isti pristup neovisno o jačini protivničke ekipe ili rezultatu, jer tako se stvaraju navike i način razmišljanja kod vratara koje će mu donijeti obrane najtežih lopti.
  • Nakon što vratar obrani udarac ili uhvati loptu dajte mu vremena da sam odluči što će uraditi s njom. Vi ćete vidjeti da li ima dobar pregled igre i da li donosi ispravne odluke, a vrataru će rasti samopouzdanje jer njegov trener vjeruje u njega i njegove prosudbe. Uvijek u pripremi utakmice ili na poluvremenu možete ukazati na još neka rješenja koja je imao, a da ne omalovažite odluku koje je donio tijekom utakmice .