Golmanske rukavice

Osobni osvrt za golmane i roditelje

Odmah za početak naglasio bih da je ovo moj osobni osvrt vezan uz nabavku i održavanje golmanskih rukavica, a nastao je iz potrebe da golmanima- početnicima i roditeljima koji nisu bili golmani pojasnim u nekoliko crta što treba činiti i kako da si olakšaju život kao roditelja od jednog golmandžije.

Danas je na tržištu prisutno bezbroj brendova koji u ponudi imaju golmanske rukavice tako da odmah naglasim , kod kupnje rukavica, brend ili estetika ne znače ništa kod golmana u nižim dobnim uzrastima.

Ono što biste trebali tražiti je debljina latexa (dlana) od minimalno 3 mm što bi trebalo biti vidljivo na deklaraciji.

Ako vam mali voli Buffona, Donnarummu, Neuera napravite mu takvu frizuru, a ne kupujte mu takve rukavice. Kao prvo, znaju biti preskupe, kopije su sveprisutne i latex je pretanak (2 mm), a potrajat će mu prekratko.

Mnogi kupuju rukavice sa zaštitom za prste što je dobra stvar (nose ih i najbolji golmani na svijetu), a razlika je u tome što je njihova zaštita (radi se o plastičnim umetcima koji bi trebali dozvoljavati prstima sklapanje u šaku, ali zaštititi prst od savijanja u natrag) puno kvalitetnija dok je ova koju vi kupujete previše kruta i samo otežava hvatanje lopte klincu od 7/8/9/10 godina koji nema snagu u prstima da se bori sa umetcima.

Razlika je ogromna ali pozitivno je to što se umetci kod svih rukavica mogu izvaditi.

Ne kupujte malom rukavice većeg broja jer, vjerujte, neće mu potrajati duže, a on će stalno voditi borbu sa prevelikim rukavicama što će mu uvelike otežavati savladavanje tehnike.

Nakon što ste kupili rukavice operite ih običnom vodom, površinski, prstima, jer latex je premazan određenom vrstom konzervansa koji treba isprati.

Rukavice osušiti na prirodan način, provjetravanjem. Možete staviti i papirnate ubruse u unutrašnjost koji će pokupiti vlagu ili ih umotati u ručnik. Ključno je da se dlanovi rukavica ne diraju. Nakon što su osušene možete ih spremiti u torbicu za nošenje koju ste dobili uz rukavice.

Rukavice nikada nemojte sušiti : na radijatoru, ispred vatre ili drugog grijaćeg tijela , u sušilici, puhalicom, peglom, na direktnom suncu, cijeđenjem (žmikanjem).

Sve to će smanjiti vijek trajanja rukavica.

KORIŠTENJE RUKAVICA

Prije svakog korištenja rukavice treba površinski navlažiti jer tada grip ima maksimalna svojstva prianjanja .

Nakon svakog korištenja rukavice treba oprati što prije, najbolje odmah običnom mlakom vodom ili povremeno blagim sapunom kada se jako zaprljaju, i ostaviti ih da se osuše.

Rukavice prati na način da od ruba dlana prstima potiskujete vodu sa prljavštinom prema prsima, naučite svoje klince da to rade sami jer će stvoriti dobru naviku, a vi ćete uštedjeti koju kunu jer će mu rukavice duže trajati.

Najbolje ih je pustiti da se nakon pranja osuše preko noći i spremiti ih u njihovu torbicu.

Latex je materijal koji je mekan tako da oštećenje latexa već i kod prvog treninga nije ništa neobično, a ovisi o dobi golmana, njegovoj tehnici, obučenosti, podlozi na kojoj radi trening ili utakmicu te o održavanju kao značajnom čimbeniku.

Oštećenja latexa su različita, od poderotina zbog oslanjanja na dlan, pa do znakova istrošenosti od korištenja na mjestima jagodica prstiju i dlana, kao i na mjestima gdje se latex presavija kod šivanja (naročito kod Negativ Cut modela gdje se istrošenost vidi prvo na vrhovima prstiju zbog šavova i napetosti zbog presavijanja).

Rukavice koje preporučujem su one od 3,5-4 mm jer su proizvedene od German latexa koji i nakon istrošenosti i dalje ima dobra svojstva gripa sve dok se potpuno ne istroši, a debljina latexa doprinosi boljoj apsorpciji sile udarca lopte u dlanove.

Morate računati na to da su rukavice rađene za prirodnu podlogu tako da ako dijete trenira na umjetnoj travi očekujete brže trošenje latexa.

Godišnje golmani troše od 5-10 pari rukavica, a sve ovisi o dobi, koliko treninga tjedno rade, koliko utakmica imaju, na kojoj podlozi treniraju, o razini tehnike i sl., a bitno je da na utakmicama ima najmanje oštećene rukavice (recimo najnovije), dok za treninge neka koristi stare.

 

 

Trener

Goran Vujica